Hjelper tusenvis i jula


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: Mai Linn Tronstad

Publisert: 30.11.2017. Sist endret: 30.11.2017 13:50:23


- De kaller oss engler, sier de frivillige hos Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder. Det er travle tider hos organisasjonen, som hjelper med alt fra gaver og julemat til kondomer og hygieneartikler.


Fakta

Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder

► Etablert i desember 2014 av Elisabeth Thorsen og Loise Rødbotten. I dag har avdelingen 32 frivillige.

► Frivillig organisasjon for rusmisbrukere, hjemløse og alle som trenger hjelp. Alt er gratis, ingen får lønn, lokaler er sponset.

► Driver innsamling og utlevering av klær, hygieneartikler, mat, opplevelser og annet via lager i Hannevika, butikk i Posebyen, innsamling i handlevogner på diverse dagligvarer, donering av gaver under to juletrær i byen samt hjelp til rusmisbrukere i Wergelandsparken.

► Moderorganisasjonen ble til via en Facebook-status hvor det ble etterlyst varme klær til narkomane og hjemløse i Oslo. I dag finnes flere avdelinger i Norge.

► Bare til jul hjalp de 25 familier/enkeltsaker første året, 110 andre året og 125 i fjor. I år regner de med rekord. I tillegg har de saker resten av året, over 475 til nå i år.
HANNEVIKA: - Folk begynner å spørre allerede i oktober: «Når kan vi adoptere en familie til jul?» sier Loise Rødbotten, som i 2015 grunnla Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder sammen med Elisabeth Thorsen.
- Man velger selv om man vil hjelpe en stor eller liten familie, eller en enslig. Da ordner man alt på ønskelista deres av mat, gaver eller hva det måtte være, forklarer Thorsen.
Hun ble spurt om å starte lokalavdelingen, etter at moderorganisasjonen Hjelp oss å hjelpe startet opp i Oslo etter en Facebook-status som etterlyste varme klær til rusmisbrukere og hjemløse.
I dag videreformidler Rødbotten, Thorsen og 30 andre frivillige mat, hygieneartikler, ting og opplevelser til alle som trenger det i Vest-Agder. Det gjør de via lageret i Hannevika, butikken i Posebyen, handlevogner i dagligvarebutikker, donering av gaver under to juletrær i byen - og ukentlige treff med rusmisbrukere i Wergelandsparken.

Flaut å tigge

Hva får dere inn mest ønsker om?
- Godlukt og hygieneartikler, ulltøy, dukker og lego. Stadig flere ønsker seg opplevelser i stedet for ting, som kinobilletter og andre aktiviteter, sier Rødbotten, og legger til at de også trenger hvitevarer året rundt.
- I fjor var det ei bestemor som ønsket seg gaver til barnebarna i stedet for mat til seg selv. Vi la selvsagt med mat også, vi plusser alltid på litt ekstra, sier Siw Tove Samuelsen, som har vært frivillig i organisasjonen i et år.
- I år er jeg ikke bekymret for gaver, men for all maten vi må skaffe, legger hun til.
I om lag 15 butikker i fylket har de handlevogner stående, hvor forbipasserende kan donere matvarer. Det har nesten gått sport i å ha handlevogna i sin butikk blant kjøpmennene. I disse kommer det inn mye godt, men de frivillige sier de trenger mer av den «dyre» julematen, eller pengegaver så de kan handle den selv.
- Jeg har sendt «tiggemail» til 40 butikker, og har fått svar fra noen. Man må være litt frampå, men det er litt flaut. Jeg synes jo ikke det er gøy å tigge, sier Rødbotten. 


 GIVERGLEDE: Solfrid Andersen (t.v.) kommer med varer som handlende har donert i en dagligvarebutikk på Konsmo, og Elisabeth Thorsen er imponert.

Usynlig fattigdom

Hvor stort er behovet for hjelpen dere gir, og er det vanskelig for folk flest å forstå dette behovet?
Rødbotten nikker og forteller:
- Behovet er stort, og jeg tror ikke folk flest forstår hvor mange som sliter med økonomien. Mange viser det ikke utad. De kjører gjerne barna til skolen i fine biler og kler dem i dyre klær, mens de sitter igjen hjemme uten penger til mat. Sønnen går gjerne i en genser til 500 kroner for ikke å bli mobbet, de vil gjerne det skal se bra ut på utsiden.
- Det er det som er problemet, samtykker Thorsen.
Thorsen, som har erfaring innen arbeid med rus og psykiatri, hjelper også med veiledning til å finne fram i det offentlige systemet, slik at man får det man har krav på. Hun nevner blant annet en som bodde i campingvogn, før han fikk hjelp av dem til å komme seg videre. Den frivillige gjengen har også innredet en hel leilighet for en kvinne som før bodde på krisesenter i byen.

Gledestårer

Hver onsdag samles organisasjonens «ute-team» om å dele ut brødskiver, småkaker og hygieneartikler til rusmisbrukere i Wergelandsparken.
- Folk griner og sier «kommer dere virkelig her for oss?» og «er det virkelig gratis?» sier Siw Tove Samuelsen, og legger til:
- Selv om det er surt og kaldt, står de gjerne i to timer og prater med oss i parken. De er veldig takknemlige for klær, mat og hygieneartikler. Jeg rydda i leppestiftene mine her en dag, og alt jeg tok med forsvant.
Nylig bestilte organisasjonen 3000 kondomer fra en nettside, da dette også er en etterspurt vare.
- Det handler ikke bare om ting. De setter også veldig pris på at noen bryr seg, gir en klem og prater med dem. At noen viser kjærlighet, sier Rødbotten. 


GAVEPAKKING: Loise Rødbotten (foran) og Elisabeth Thorsen pakker inn julegaver til barn og voksne som ikke har så mye. Alle kan donere gaver under juletrær på Comfort hotell i Skippergata og Sport og Moro i Sørlandsparken.

Har selv strevd

Flere av de frivillige har selv kjent på kroppen hvordan det er å ha det vanskelig, og de har samme mål: Å gjøre noe for dem som kanskje ikke blir sett av andre.
- Jeg har vært i en storm før, og vet hvordan det er å ikke ha det så kjekt. Det skal så lite til for å vise medmenneskelighet, ofte er det nok med en klem, sier Thorsen.
Loise Rødbotten har selv opplevd fattigdom, og forteller at hun har strevd mye gjennom livet.
- Det er ikke alltid jeg har fått det til å gå rundt for barna og meg selv. Når jeg nå har kommet ovenpå, er det godt å kunne hjelpe andre. Å sitte på julekvelden og vite at man har hjulpet så mange, det betyr så mye for meg, sier Rødbotten.

Lav terskel

Til nå i år har Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder tatt seg av nesten 500 saker hvor de har hjulpet familier eller enkeltpersoner. I tillegg har de fått 75 søknader om hjelp i jula og har ennå 14 dager før søknadsfristen på julehjelp går ut. I fjor tok de seg av over 125 julesaker. Trykket kommer ofte nærmere jul, blant annet via barnevernet, så de venter rekord med 150-200 julesaker i år. En sak kan innebære å hjelpe alt fra én til et titalls personer.
- I fjor hjalp vi til sammen 2.500 mennesker til jul, forklarer Thorsen, og forteller hvorfor hun tror de har blitt så populære.
- Hos oss trenger du ikke vise til inntekt eller fødselsattest. Vi ønsker å være et lavterskeltilbud - og hjelpe alle som trenger det. 
Bekymret for barna


- Antall barn i lavinntektsfamilier er økende i hele Norge, det er en trend i hele Europa. I Kristiansand er det i dag mellom 1700 og 2000 barn som vokser opp i lavinntektsfamilier, forteller Kristine Løkås Vigsnes.
Hun er prosjektleder for Nye mønstre - trygg oppvekst, et prosjekt i Kristiansand kommune og NAV Kristiansand somprøver ut en modell med familiekoordinatorer for blant annet familier med lavinntekt.
«Formannskapet er svært bekymret over det høye antall barn og unge som vokser opp i lavinntektsfamilier i Kristiansand», het det i et kommunalt saksdokument datert denne måneden. Det skrives videre om å legge til rette for tiltak som får flest mulig ut i inntektsbringende arbeid - og om tiltak for å redusere den sosiale ulikheten barn og unge opplever som kan føre til utenforskap
- Den sikreste veien ut av lavinntekt er arbeid, men det er ikke alle som er klare for arbeidslivet her og nå, kanskje grunnet helse eller lav kompetanse. Det er viktig å sette inn riktig tiltak på rett sted.
Løkås Vigsnes poengterer at folk har det veldig forskjellig innenfor lavinntekt eller fattigdom.
- Vi fokuserer på hvordan folk opplever situasjonen sin. Det oppleves ofte vanskeligere å være fattig i en skolesone hvor de andre har veldig mye, enn der hvor mange har mindre enn gjennomsnittet.
Ifølge prosjektlederen er barn i lavinntektsfamilier i risikosonen for å oppleve utenforskap gjennom mindre skolegang, dårligere psykisk helse og lav inntekt som voksen.
- Derfor er det utrolig viktig å jobbe med både barn og voksne samtidig, ha fokus på to ting på en gang. Selv om barnetrygden ikke har økt siden ´96, er det lagt inn andre tiltak som reduserer utgiftene. For eksempel gratis kjernetid i barnehagen, sier Løkås Vigsnes.
Hun tror det er høye mørketall blant fattige, og kjenner igjen «skjult fattigdom» som Hjelp oss å hjelpe nevner.
- Vi ser at foreldre strekker seg utrolig langt for å beskytte ungene sine, og prioriterer klær og utstyr til dem, slik at de sitter igjen med lite til andre ting.
Hvor viktige er frivillige organisasjoner som Hjelp oss å hjelpe?
- Kjempeviktige, de gjør en utrolig flott jobb med å formilde kontakt mellom dem som trenger hjelp - og dem som ønsker å hjelpe. 

Fakta

Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder

► Etablert i desember 2014 av Elisabeth Thorsen og Loise Rødbotten. I dag har avdelingen 32 frivillige.

► Frivillig organisasjon for rusmisbrukere, hjemløse og alle som trenger hjelp. Alt er gratis, ingen får lønn, lokaler er sponset.

► Driver innsamling og utlevering av klær, hygieneartikler, mat, opplevelser og annet via lager i Hannevika, butikk i Posebyen, innsamling i handlevogner på diverse dagligvarer, donering av gaver under to juletrær i byen samt hjelp til rusmisbrukere i Wergelandsparken.

► Moderorganisasjonen ble til via en Facebook-status hvor det ble etterlyst varme klær til narkomane og hjemløse i Oslo. I dag finnes flere avdelinger i Norge.

► Bare til jul hjalp de 25 familier/enkeltsaker første året, 110 andre året og 125 i fjor. I år regner de med rekord. I tillegg har de saker resten av året, over 475 til nå i år.