Førjulsstemning på Gimle


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 30.11.2017. Sist endret: 30.11.2017 11:29:19


Bare snøen manglet for å gi perfekt julestemning da Agder Naturmuseum åpnet portene for 1700 besøkende til sitt tradisjonelle julemarked.


GIMLE: Vakre juletoner strømmer ut i ærverdige malerisalen på Gimle Gård. David Olsen sitter ved flygelet for å gi de mange besøkende julestemning mens gråværet og regnbygene holdes på en god armlengdes avstand utenfor. Inne er det pyntet til jul, pakkene ligger klar under julegrana som er pyntet med stearinlys og norske flagg. Alt ligger til rette for en nostalgisk tidsreise tilbake til barndommens jul, i alle fall for de godt voksne.
Tonje Tjøtta, tidsriktig antrukket i kjole fra tidlig 1900-tallet, forteller de mange besøkende historien om Gimle, og slektene Arenfeldt og Holm som hadde tilhold her og hvor mangt et juleball gikk for seg i de mektige salene.
En aldri så liten kontrast til det som skjer utenfor hvor Trond Mellemstrand, med sin fjording, forsøker å holde unna for køen av barnefamilier som ønsker seg en tur med hest og kjerre gjennom parken. Og rundt om i museets mange gjemmer er det aktiviteter i hver krok.
- Vi begynte med julemarked i 1990 og har holdt på hvert år siden, alltid siste søndag før advent og alltid med stor vekt på barnefamilier og et allsidig tilbud av aktiviteter, forteller Per Arvid Åsen, botaniker og ansatt ved naturmuseet.
Pensjonist Ovin Udø, tidligere sjef ved museet, følger opp:
- Vi skiller oss nok litt ut fra andre julemarkeder ved at vi har mer vekt på aktiviteter enn bare salgsboder.
Pølsegrilling i lavvoen, gratis julefotografering sammen med nissen, julegaveverksted og innendørs natursti var noe av det som lokket mange til Gimle på søndag. Museets parkeringsplass var full allerede før det hele åpnet klokka 12.
- Vi er her mest for å få julestemning, det er jo bare så flott på Gimle Gård.
Iben Berglihn Furset og Vilde Skisland Thorvaldsen er enig om at få steder kan måle seg med Gimle når det kommer til stemning mot jul. Iben har, i tillegg til stemningen, fått med seg noen varer i handlenettet.
- Jeg liker best det som er håndlaget, avslører hun og viser frem et par solide ullsokker og en stor fyrstikkeske dekorert med gamle julemotiv.
Julemarkedet på Gimle er et samarbeid mellom Agder Naturmuseum og botanisk hage, Gimle Gård og Vest-Agder museet.


Bålkos: Pølsegrilling i lavvo går visst aldri av moten, så var det da også stor pågang av barn og voksne som ville varme seg og få stilt sulten. Fra venstre ser vi Cathrine Bogetvedt, Kaja Bogetvedt (6), Lena Bogetvedt (3), Viesna Chau, Emma Ludvigsen (11), Selma Johanne Norbakk (11) og Stella Filippa Sagen Refsnes (11). I bakgrunnen Willy Christensen som sørget for ved til bålet gjennom hele dagen.