Med juleskjegget i postkassa


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 06.12.2017. Sist endret: 06.12.2017 09:16:58


Julerevy på Rosegården: Nissen er havnet i luksusfella og snømannen Kalle smelter sammen med isen på polene. Hvor skal det ende?


LUND: -Det er mye tull og tøys i revyen vår men samtidig har tekstene et viktig innhold om hva som skjer i samfunnet og på kloden. En god blanding av humor og politisk satire, sier Johannes Blåsternes.

Sammen med Mathias Falch har han skrevet tekstene til revyen «Skjegget i postkassa» som fremføres av Kristiansand Barne-og Ungdomsteater og som har premiere på Rosegården i kveld. Fredrik Landmark, Kristiansandsbasert frilansteaterprodusent, har vært med på å gjøre lokale tilpasninger på revyen som opprinnelig er fremført i Oslo. For eksempel er et innslag som opprinnelig handler om Asker og Bærum Budstikke blitt endret til et innslag om Fædrelandsvennen.

Mye øving: Johannes Blåsternes og Fredrik Landmark har tilbrakt mange timer sammen med unge skuespillere i Rosegården helt siden august.
-Vi skal først og fremst underholde og det skal ikke være pekefingermoral. Samtidig vil vi gjerne oppdra folk til å tenke over hva som skjer i forbrukersamfunnet nå som vi bruker 56 milliarder på julehandelen. Vi har vel alle gått i luksusfella i julehandelen, sier Fredrik.

O jul med din glede: Maria og Josef med barnet får besøk av de tre vismennene fra østerland i revyen. Men ikke forvent en «vanlig» juleforestilling  av den grunn.
-Vi tar opp fenomener og aktualiteter som religion, klima og julehandel og blander det med en god dose situasjonskomikk, oppsummerer de to.

Julenisse på skolebenken

Revyen svinger innom både Maria og Josef som får besøk av vismennene, og man blir vitne til julenissen som det går så dårlig for at han må sette seg på skolebenken. Nedbemanning i oljesektoren kommer man ikke utenom i revyen, ei heller det erketypiske norske; dugnad. En dugnadsgeneral som fort kan assosieres med et visst regime på den koreanske halvøy, vet å få sving på de frivillige i innslaget «dugnadssregime».

Kontroll: Tekstforfatter og regissør Johannes Blåsternes overvåker gjennomkjøringen av «Dugnadsregime» hvor Lina Sæbø spiller dugnadsgeneralen.
Opprinnelig er revyen skrevet for elever i videregående skole. Den lokale varianten er endret til å passe for skuespillere i alder 10-18 år som vil bli å se og høre på scenen på Rosegården. Og ifølge Fredrik Landmark vil stykke passe for publikum mellom 10 og 100 år.

Unge skuespillere

To av de yngste på scenen er Ellie Marlene Klungland (10) og Amanda Klippen (10) som har vært med i teateret i henholdsvis ett og to år og de elsker å stå på scenen.

Spiller på mange strenger: Ellie Marlene Klungland og Amanda Klippen er blitt vant med raske kostymeskift. Her er de både klovn og reinsdyr.
-Hvordan opplever dere å være med i et stykke som dette?

- Jeg synes det er gøy å spille noe annet enn det som er vanlig i Barne-og Ungdomsteateret. Tidligere har jeg vært med i Putti Plutti Pot og Fellesbasaren og i Honk. Honk er en musikal som bygger på eventyret om den stygge andungen. Denne revyen er ganske annerledes, mener Amanda.

-Jeg synes det er gøy å spille noe annet enn det jeg er. I revyen spiller jeg for eksempel ganske stressa. Jeg pleier aldri å stresse til vanlig, fremholder Ellie Marlene. De to kunne saktens ha grunn til å stresse siden det er mange klesskift underveis i revyen, men det tar de på strak arm. De fremstår som klovner i det ene øyeblikk og som reinsdyr med horn i det neste.

Spennende: Sofie Hangeland Paulsen (15), Lina Sæbø (16) og Henrik Nilsen Mørch (16) synes det er spennende med litt mer eksperimentelt teater enn det de til vanlig er opptatt med i Barne-og Ungdomsteateret.

Eksperimentelt

Sofie Hangeland Paulsen (15), Lina Sæbø (16) og Henrik Nilsen Mørch (16) er blant de eldste på scenen og de har funnet seg til rette i Barne-og Ungdomsteateret etter å ha vært på audition. De synes det er spennende med et stykke som dette:

-Det er litt mer eksperimentelt enn det vi har vært med på tidligere, men det gjør det jo bare spennende, mener de.
-Stykket kan kanskje få publikum litt å tenke over hvordan vi stiller oss til alt som har med jul å gjøre, det kan jo være grunn til å reflektere litt i førjulstiden, mener de.

«Skjegget i postkassa» har altså premiere i kveld og det er satt opp til sammen fire forestillinger torsdag-lørdag.

Spilleglede: Denne gjengen gleder seg til premiere i kveld. Fra venstre: Nora Moseid (godt kamuflert som snømann), Cornelia Brekke, Erle Linea Berhus, Amanda Klippen, Sofie Hangeland Paulsen, Ellie Marlene Klungland, Lina Sæbø, Sander Finsnes Sælør og Henrik Nilsen Mørch. Foran: Kurt Strandberg.