Lyden av en kaotisk verden

Åssen går det:


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad

Publisert: 06.12.2017. Sist endret: 06.12.2017 14:59:30


- Tittelen står til stemningen i verden, sjelden har den vært så fiendtlig, sier Edvard Valberg om Honningbarnas nye album «Voldelig lyd».


Fakta

Hvem: Edvard Haraldsen Valberg (25)

Aktuell: Ny plate «Voldelig lyd» 8. desember. Spiller på Teateret 9. februar 2018.

Hva: Vokalist i Honningbarna. Studerer musikkvitenskap og filosofi ved Universitetet i Oslo.

Bosted: Fra Høllen i Søgne, bor nå på Birkelunden i Oslo.

Sivilstand: Kjæreste

KRISTIANSAND/OSLO:

Åssen går det, Edvard?
- Jeg kom akkurat hjem fra en kjempefin ferie i Tunis, og er nå midt i plateslipp og alle ting rundt det. Ikke småtterier, viser det seg.

Fredag slipper dere «Voldelig lyd», hvordan har innspillingsprosessen vært?
- Innspillingen var ganske kjedelig. Vi dro ikke til Madagaskar, bodde i skauen i fire uker og levde på maur. Vi gikk bare inn i studio og spilte inn låtene. Noen artister prøver å sprite opp denne prosessen, men jeg vet ikke hvem de prøver å lure.

Plata er vel ikke kjedelig?
- Den er alt annet enn kjedelig, tvert imot. Mens vi tidligere har skrevet om hvordan verden rundt oss er, har vi nå skrevet om hvordan verden rundt oss oppleves. Vi følger en fyr gjennom plata som desperat prøver å finne noe sant, noe virkelig å leve etter, i en verden fylt med støy og kaos.

Bruker du filosofistudiene i tekstene?
- Det er vanskelig å si hva man bevisst bruker eller ikke bruker, men plata er langt fra noen filosofitripp. Den er mer… desperat. Hvordan skal man oppleve verden gjennom all denne støyen? Vi har mer informasjon rundt oss enn noen gang, enten det er via telefon, nyheter eller venner. Når man befinner seg i en konstant informasjonsstrøm, kan det være vanskelig å finne fram til en bauta å holde seg fast i. Det kan oppleves veldig kaotisk og forvirrende. Da er det lett å bli apatisk og bare svelge alt uten å fordøye.

Hvor kommer tittelen «Voldelig lyd» fra?
- Vi lever i en voldelig tid. Tittelen står til stemningen i verden, sjelden har den vært så fiendtlig. Presidenten av den frie verden twitrer høyreekstreme anti-islam-videoer, man ser masseskytinger på konserter uten motiv, fjortenåringer stikker ned folk på Sørlandsenteret… selve stemningen er så fiendtlig og så giftig. Det er rart ikke noen lager musikk som passer til det som skjer rundt oss, det meste av musikken blir i stedet en utrolig kontrast til den virkelige verden. Det er her «Voldelig lyd» kommer inn.

Hvordan passer dette inn i konsertformatet?
- Konsertene våre skal være en 45 minutter lang pause, en boble borte fra all støyen.

9. februar reklameres det med at «Honningbarna river ned Teateret». Er dette et ledd i renoveringen av det gamle teaterbygget i Kristiansand?
- He he, ja, vi er faktisk først og fremst innleid som en rivegjeng, dernest som musikere. Neida, folk må komme på konserten, vi skal gi dere den beste kvelden i deres liv.

Etter nyttår drar dere på turné. Norge, Sverige, Danmark og Finland. Hvordan blir det?
- Vi gleder oss. Finland er Nordens Mexico, et fristed fult av galskap. Man skal være forsiktig med fordommer, men finnene er faktisk veldig glad i saunaen sin, vodkaen sin " og de er bittelitt harry. De vet å ha det gøy

Har du en morsom historie fra veien som egner seg på trykk?
- Vi fester fra oss på scenen. Etter konsertene er vi så utrolig slitne at det er rett i seng. Vi har nok ødelagt ganske mange potensielle historier på den måten.

Når ikke du brøler med bandet, hva gjør du helst da? Går det mye i hest, som bildet du sendte tilsier?
- Jeg er veldig glad i hest, og skulle gjerne hatt en, men det har jeg ikke. Og jeg har ingen planer om å skaffe meg det. Honningbarna er en altoppslukende greie. Men Nils (Jørgen Nilsen i bandet, journ. anm.) og jeg går på boksing.

På et tidspunkt både bodde og jobba dere sammen. Hvor tett på hverandre lever Honningbarna nå?
- Etter at damene våre kom inn i bildet, og ikke var så interessert i å flytte inn i guttekollektivet vårt, bor vi hver for oss. Men vi jobber bra sammen, og jeg er på vei for å spise middag med Nils nå. Vi er absolutt ikke fremmede.

Hvordan har dere utviklet dere musikalsk siden dere startet opp som syttenåringer?
- Ser jeg tilbake på det første vi gjorde nå, synes jeg det er ganske harry greier. Vi har blitt raskere, smidigere, kulere. Dessuten har vi fått en ny gitarist det siste året som naturligvis har en annen innfallsvinkel, og som har tilført bandet nye ting.

I hvilken grad har Honningbarna blitt voksne?
- Vanskelig å si. Når man er barn tror man at man en dag våkner opp og plutselig er voksen. Nå er jeg 25, og det viser seg at overgangen er litt mer gradvis. Vi blir mer og mer voksne i den grad at vi gjør mer og mer rundt produksjonen selv. For eksempel har vi vårt eget plateselskap.

Men dere er fremdeles «borgerskapets utakknemmelige sønner»?
- Åh ja, for evig og alltid. 





FEM KJAPPE:

Fortell en hemmelighet om deg selv?
- Dette går jo mot rockestjernegreia, vi bør ha litt mystikk. Men jeg føler jeg lever ganske åpent. Hemmeligheten må være at jeg har spilt alle kortene mine, og har ingenting igjen.

Hva er ei perfekt helg for deg?
- Jeg er transportert tilbake til cowboytida, og er stallgutt for veddeløpshester. Der er en sort hingst ingen tør å ri, men når jeg legger fjeset inntil mulen, lar den meg ri den. Dette finner rivallaget ut. De banker meg opp og etterlater meg i ørkenen kvelden før det store racet. Hingsten finner meg så vi akkurat rekker å vinne racet, før vi rir inn i solnedgangen søndag kveld.

Hva skulle du ønske du var bedre til?
- Jeg som er så god? Logistikk! Folk som er rå på det er litt flaue over denne gudegitte gaven, men fy så imponerende med folk som har oversikt over alt rundt seg.

Hvem i hele verden ville du helst ha spist en bedre middag med?
- Aslan, barndomshelten i Narnia. Kan man forresten svare mytiske skapninger? Nei, jeg lurer på om ikke det må bli Lou Reed.

Hvis du hadde hatt makten i Norge i én dag, hva ville du gjort?
- Hah, busy day! Jeg hadde sparka Sylvi Listhaug. Egentlig hater jeg å være han fra punkbandet som kommer med kritikk til høyrepopulistene, det er ikke noe nytt, jeg hater klisjéer. Men disrespekt for menneskeliv og det lille vakre vi har igjen, kan man ikke kødde bort. Det er for skremmende.


Fakta

Hvem: Edvard Haraldsen Valberg (25)

Aktuell: Ny plate «Voldelig lyd» 8. desember. Spiller på Teateret 9. februar 2018.

Hva: Vokalist i Honningbarna. Studerer musikkvitenskap og filosofi ved Universitetet i Oslo.

Bosted: Fra Høllen i Søgne, bor nå på Birkelunden i Oslo.

Sivilstand: Kjæreste