Drømmen om en grønn jul

Kommentar:


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad

Publisert: 06.12.2017. Sist endret: 06.12.2017 13:31:22


Mat. Gaver. Pynt. Må alt komme i ekstreme mengder for at vi skal kose oss i jula?


Mange drømmer om en hvit jul. Jeg planlegger å gjøre den grønnest mulig. Som alle andre liker jeg å kose meg, men vi er i ferd med å kose i hjel planeten vår.

Stephen Hawking, kjent fysiker og matematiker, sa i en BBC-serie tidligere i år at han ikke tror vi overlever 1000 nye år på «vår skjøre planet», og at vi må forlate den innen hundre år for å unngå utslettelse. Dette forklarer han med klimaforandringer, overpopulasjon, epidemier og kollisjoner med asteroider.

Over 15.000 forskere skrev forrige måned under på oppropet «World Scientists´ Warning to Humanity: A Second Notice», publisert på BioScience. I 1992 kom verdensledende forskere med første advarsel: «En stor endring i måten vi lever på jorda på er påkrevd hvis vi skal unngå en enorm menneskelig tragedie». Nå, 25 år senere, har ozonlaget blitt stabilisert, men resten har ifølge forskerne blitt verre. Det gjelder både adgang til rent drikkevann, klimaendringer, voksende befolkning, tap av skogområder, forurensing av verdenshavene og døde havsoner.

Så, hva har dette med jula å gjøre? Skal vi handle gaver, fråtse i god mat og reise bort, bør vi gjøre det som bevisste forbrukere. Selv om forskerne kommer med mørke nyheter, legger de ved en dose lysegrønt håp. Vi kan gjøre noe. De anbefaler blant annet plantebasert kosthold, redusert matsvinn og fornybare energikilder for å «kjøpe ekstra tid» på jordkloden.

La oss bruke forbrukermakta, vite hva og hvem vi støtter når vi handler. Og når vi handler, la oss gjøre det på en gjennomtenkt måte slik at mindre går i søpla. Det kan være vanskelig midt i julestresset.

Avfall Sør får inn mye avfall i jula, og kommunikasjonsansvarlig Lars Pedersen kommer med et par råd før ferien: Lever inn elektronikk, som mange bytter ut i jula, til gjenvinning. Husk at julepapir skal i restavfall - og kast telysenes aluminiumshylser i dunk for glass og metall. Aluminium ødelegger nemlig forbrenningsovnen hvor restavfallet havner, og gir ifølge Pedersen Returkraft én million kroner ekstra i utgifter til reparasjoner årlig.

Stiftelsen Miljøfyrtårn oppfordrer til å omfavne høytiden for kos, hygge og overflod. Ifølge Linn Grøtberg, leder for marked og kommunikasjon, må man ikke droppe de tingene man setter pris på. «Men det er på tide å skru av autopiloten, og få et mer bevisst forhold til hva man kjøper», sier hun.

Selv tok jeg sjansen på å bli stemplet som den kjipe tanta i år, da jeg fortalte familien at jeg melder meg ut av alt som heter julegaver. Jeg gir ingen, og tar heller ikke imot noen. Desto mer gleder jeg meg til å kjøpe bursdagsgaver, de er for meg mer personlige enn dem som drukner blant hundre julegaver i en altfor stor haug med ting ingen trenger.

Hva med dem som kjenner seg presset til å bruke penger de ikke har på gaver? Jeg ble nylig fortalt av Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder at mange foreldre strekker seg langt for å kjøpe fine ting til barna, for så å sitte igjen uten penger til mat. Julegavepresset er ikke bare en belasting for miljøet, men også for manges allerede belastede økonomi.

Fravær av julegaver betyr ikke at jeg er mindre glad i familien min enn andre, jeg er heldig å ha en fantastisk flokk, men jeg velger å vise kjærligheten min på andre måter. I år inviterer jeg til grønt julebord. En buffét som viser hvor mye god mat man kan lage plantebasert, dyrevennlig og miljøvennlig. Da snakker jeg ikke kjedelige salater, men burgere, pizza, taco, gratenger og kanskje en nøttestek, sammen med søte fristelser.

Vi fortjener en god og fredelig jul, alle sammen, uansett hva vi prioriterer å kose oss med. Men jula er også en tid god som noen for å tenke over vaner og uvaner. La jula bli både grønn og skjønn i år.Mine tips til en grønnere jul:

MATKASTING:
Ikke kjøp mat dere ikke får spist opp, unngå matsvinn. Om det likevel blir for mye: Gi restene til en sulten nabo eller venn.

GAVEPAPIR: Glanset julepapir kan ikke kastes i grønn dunk, pakk heller inn i gråpapir eller aviser.

JULEPYNT: trenger du julepynt, ta en titt på bruktbutikken eller finn.no. Ellers kan du finne ting i skogen, som kongler og granbar, og skape en naturlig julestemning.

BYTTEKVELD: Hvorfor ikke arrangere en julebyttekveld med venner? Ta med julepynt, julekort, gavepapir, julebakst, julefilmer, julemusikk og den grelle julegenseren og bytt i vei!

REPARER: Du har kanskje det perfekte antrekket til julebordet, om det hadde vært helt. Lever kjole og jakke til systua og sko og veske til skomakeren - og du er «good to go».

KOSMETIKK: Sørg for at produktene du bruker ikke er testet på dyr ved å sjekke dem via appen «dyretestet?».

GRØNN MAT: Hvorfor ikke bruke juleferien til å finne grønne oppskrifter på nett? Ønsk deg eventuelt en kjøttfri kokebok eller et kurs til jul, og oppdag en verden av gode smaker.

RYDD: Ta en ryddesjau hjemme før jul. Har du liggende fine ting du kan gi i gave? Rydd fram det du har og slipp å kjøpe dobbelt. Med færre ting blir det lettere å vaske - med miljømerkede produkter.

OPPLEVELSER: Gi en gave som huskes lenge: En (kollektiv) reise, konsertbillett, spabehandling eller et kurs. Sistnevnte gir mestringsfølelse og selvtillit på kjøpet.

VARME MED VETT: Fyring i peis forurenser med svevestøv. Om du skal fyre, ikke legg annet enn vedkubber i peisen. Ved elektrisk varme, senk gradene litt og kle deg i varme klær.

AKTIVITETER: Brettspill og julehefter til romjulskosen kan kjøpes brukt. Det samme kan skøyter, ski, tv-spill og akebrett.

PLAST: Bruk handlenett under julehandelen, og dropp pose rundt kålhodet. Gjenvinn plasten du bruker, hele Kristiansand får egne poser til plast etter nyttår.

JULETRE: Velg ekte fremfor plast. Det er miljøulemper med begge deler, men Framtiden i våre hender anbefaler den ekte varianten.

REISE: Fly forurenser enormt, man kommer langt med tog eller buss. Tar du buss til juleselskapet, kan du også smake på juleølet. Før du bruker bil alene, sjekk om du kan kompiskjøre med andre.

ØNSKELISTE: Dette kan spare både deg og miljøet for gaver du ikke trenger. Skriv ønskeliste og be andre gjøre det samme.

HANDLEVETT: Om du først skal kjøpe nytt, undersøk om det er produsert på en forsvarlig måte. Har arbeiderne rettferdig lønn og gode arbeidsforhold? Er varen laget av miljøvennlige materialer? Kan den gjenvinnes, er den kortreist? Spør gjerne i butikken, eller sjekk nettsider som rankabrand.org.

Mai Linn Tronstad