Grensesprengende judomiljø

Internasjonalt på Lund:


Skrevet av: Arne Lunde

Publisert: 06.12.2017. Sist endret: 06.12.2017 15:46:06


Kristiansand Judo har medlemmer fra fem til 55 år, og fra 15 ulike nasjoner. Treneren er fra Cuba.


LUND: - Judo er gøy og så lærer vi selvforsvar!
Det sier Sara Salguiero (8), søster Rakel (10) og Luna Pinheiro (11), alle fra Portugal og elever ved den internasjonale skolen i Kristiansand. De har funnet seg vel til rette i Nye Teglverksvei hvor judosenteret til Eulicer Rennie Peres og kona Hilde er åsted for intensive treningsøkter uka gjennom.
- Og til lørdag skal vi graderes og kanskje få gult belte. Jeg tror vi klarer det alle tre! sier Luna optimistisk.
Inntil da har de hvitt belte, som betyr at de er nybegynnere innen judo.
Hilde Perez er gift med Eulicer og sammen driver de judosenteret som de startet opp i 2016.
- Jeg er ikke judoekspert, derfor går jeg med hvitt belte, jeg er egentlig salsadanser. Men de to disiplinene har faktisk mye felles, særlig når det kommer til koordinasjon av bevegelser, fremholder Hilde som tar seg av det administrative.


Judoentusiaster: Sara Salguiero (8), Luna Pinheiro (11) og Rakel Salguiero (10) kommer alle fra Portugal og går på den internasjonale skolen når de ikke trener judo. Her under plakaten med portrett av opphavsmannen til judo, japaneren Jigoro Kano som understreket at judo er en livsstil.

Mester på Cuba

Eulicer er cubansk mester i judo og utdannet gymlærer med fokus på sporten som er stor på Cuba. Han har ett og annet å lære de mange som har sluttet seg til judosenteret.
- Vi startet med å trene barn i fjor sommer og begynte høstsemesteret med 20 elever. Siden har vi blitt 70, så det har vært en fantastisk utvikling. Mange av barna kommer fra den internasjonale skolen. Det blir et flott mangfold når norske og utenlandske fra så mange forskjellige land kommer sammen om en felles interesse. Undervisningen foregår på norsk selv om ikke alle snakker norsk, men de forstår det meste, og så er det mye kroppsspråk det handler om, forklarer Hilde.
Judo, som er en japansk kampsport utviklet fra jujutsi, baserer seg på en rekke kaste-og kontrollteknikker der målet er å felle motstanderen og låse ham eller henne fast. For en utenforstående kan det virke brutalt når utøverne deiser i matta med et hørbart drønn.

En livsstil

- Det er veldig lite skader i sporten, og vi lærer ikke opp unge til å utøve judo i gatene, altså. Det handler om å bruke judo som en livsstil der disiplin og respekt står høyt. Når treneren snakker så er det helt stille og alle gjør som han sier, understreker Hilde.
Aaban Irfan (13) er en av mange som er blitt hekta på judo:
- Mamma så at det var tilbud om judo og ville jeg skulle begynne. I begynnelsen hadde jeg ikke lyst, men så snudde det og nå er det helt topp, forteller unggutten som trener to til tre ganger i uka på senteret.
- I tillegg trener jeg mye sammen med Eulicer utenom og det har gjort at jeg i løpet av bare ett år har oppnådd oransje belte. Du begynner med hvitt, så gult og så oransje, forklarer han.
En bronsemedalje kan han også skilte med, den oppnådde han i Østlandscup i Vestfold for kort tid siden.
- Du blir sterkere, du lærer selvforsvar, og så har du mye bra folk rundt deg i miljøet, oppsummerer Aaaban, som kom med familien fra England til Norge for noen år siden. Opprinnelig er de fra Pakistan.
På judosenteret er det tilbud om minijudo for barn 3-6 år, barn 7-12 år og ungdom 13-16 samt for voksne. Man betaler semesteravgift etter hvor mye man trener, en, to eller tre ganger per uke.
- De aller fleste velger tre ganger i uka, og noen to. Til neste år starter vi dessuten opp med SFO, avslutter Hilde Perez.


Anskuelsesundervisning: Eulicer demonstrerer ulike teknikker til et meget oppmerksomt publikum. Her er det Angellino Barducci fra Peru som får «gjennomgå» i en «o-uchi gari», en av mange teknikker innen judo. Angellino oppnådde for øvrig en gullmedalje etter å ha trent med Eulicer i to måneder.