Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Én gave mindre


Skrevet av: - -
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 07.12.2017. Sist endret: 07.12.2017 09:45:08


Jeg kjenner ofte på en stor skuffelse når jula kommer.


Ikke fordi jeg ikke får hva jeg ønsker meg mest, eller fordi maten ikke var så god som den kunne vært, men fordi det år etter år blir mas, mye mas, og ja: mas om mye! Akkurat det: mas om mye!
Det holder aldri, én gave er ikke nok, ingenting er på plass før alt er perfekt - og tenk om ikke det blir nok mat til overs til å vite med trygghet at alle blir STAPP-mette.

 

Jeg er uheldigvis ikke så sær at jeg ikke gir gaver, eller velger å boikotte julen, men jeg tenker mye på valgene jeg tar også i julen. Jeg ønsker å gi, men jeg tror ikke på å bare gi til dem som fysisk kan si takk. Og kanskje den største gaven vi kan gi, er å ønske oss én gave mindre, eller til å med ønske deg en innsats for miljøet: Si nei takk til et par ekstra ribbestykker. Det er mye vi kan gjøre som ikke krever noe iherdig innsats.

 

For meg er mat og gaver noe som trigger irritasjonen i meg, jeg tenker herregud så primitive vi er! Er det slik at vi virkelig tror vi skaper glede når vi investerer stress i det? Godhet kommer fra godhet. Og en gave som er kjøpt, eller aller helst laget med godt sinn, er den eneste gaven som virkelig gir glede. Og maten som er laget med kjærlighet, som kommer fra et godt sted, er den maten vi bør mates med.

 

Mitt tips er å korte ned gavelisten, foreslå for familien at én gave holder, kutte ned på ribben, selv om den er billig nok til at det ikke gjør noe store underverk for lommeboken. Og ikke glem at gaven du gir ikke nødvendigvis bare påvirker den som sier takk, men i en litt større sammenheng kan den gjøre godt eller vondt for noe større. Livet består av mer enn bare julekvelden.

 

Jeg vedlegger en oppskrift på en nøttestek som er verdig et fantastisk julemåltid. Om det ikke blir julemiddagen din, kan den kanskje erstatte kjøttet første, annen eller tredje dag! Det sparer miljøet mer enn de fleste tror og aner.

 

 

Ingrid Moe

Eier, Spiregården




Nøttestek (stor)

  • 400 g valgfri nøtter. Bland gjerne (legges i vann 2+ timer)

  • 50 g shitake eller steinsopp (tørket, legges i vann)

  • 200 g røde linser (kokes)

    1/2 aubergine

  • 1 squash

      • Skjær i biter. Strø over salt og la ligge i 20 min for å trekke ut vann, tørk av. Kjør så i foodprosessor til småbiter.

         

  • 3 stilker stangselleri

  • 2 løk

  • 200 g sjampinjong

  • 2 gulrøtter

  • 4 fedd hvitløk

  • 2 ss rød currypasta

      • kjør alle grønnsakene i foodprosessor, stek til gylne i currypasta.

         

  • 5 dadler (hakkes)

      • Bland det hele i en stor beholder, massen er nå ganske bløt. Tilsett så følgende:

         

  • 4 ss kikertmel, mer om den kjennes våt.

  • 100-200 g havregryn (prøv deg frem)

  • 4 ss fiberhusk

  • 4 ss liquid smoke (gir røkt smak)

  • Hakket fersk persille

  • 1 ss salt

  • 1 ts ingefærpulver

  • 1 ts spisskumen

  • 1/2 ts muskat

  • 1 ss pepper

  • NB! Smak deg frem til det du liker - og ikke vær redd for å legge på rikelig med krydder!




Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse