Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Jordskokk på menyen

Jordskokk på menyen Skal du prøve deg som bonde, er kanskje jordskokk det letteste du kan dyrke. Vær bare klar over at du får mer enn du sannsynligvis kan bruke selv.

Derfor var det flaks at jeg kjente «ei bonde i byen», Trine på Gården. Hun ble derfor kontaktet som aktuell mottaker og tok gladelig i mot en pøs. Og Trine takket meg tilbake med en god oppskrift på jordskokksuppe, og jordskokkpurè.
Jordskokk er en relativt ukjent grønnsak som trengs å bli brukt mye mer enn den gjør i dag. Kanskje har det sammenheng med at det ikke har vært like lett å få tak i den. Velger du å dyrke jordskokk selv, kan du sammenligne det med å dyrke poteter. Den tilhører da også potetfamilien. Unntaket er at jordskokk kan du høste hele vinteren og til godt ut på våren. Så sant det ikke er tele i jorda.
Og setter du jordskokk nå, kan du glede deg til nydelige gule blomster utover sommeren. Og til deg med terrassedyrking: Putter du en knoll i en krukke med jord, kan du høste ca 1 kg jordskokk til høsten. Den kan minne om solsikke der den står og bukker og nikker i vinden, høyt og herlig, og rager to meter over det meste. Bruk blomstene i maten mens den blomstrer. I løpet av vinteren blir blomstene og stilkene til noen stive pinner. De kutter jeg opp, og gir tilbake til jorden der de har stått. «Det du har fått fra jorden skal du gi tilbake til jorden», lærte jeg av en gartner en gang. Og jorden blir super for dyrking i i etterkant……


Trines jordskokksuppe:

- 1/2 kg jordskokker
- 1,5 liter fløte/melk 
- salt, pepper
- 1/2 sitron 

Vask jordskokkene godt med en gryteskrubb. Er de store kan de deles i mindre biter. 
Legg jordskokkene i en gryte, og dekk de med fløte/melk. Kokes til de er møre. Jordskokker tar lengre tid å koke enn poteter, så vær litt tålmodig. 
Når Jordskokkene er møre og myke, kan du kjøre de i en blender eller bruke en stavmixer rett opp i gryta. 
Smak til med salt pepper og sitronsaft. Ønsker du en tykkere suppe, kan den jevnes med litt maizenna rørt ut i litt kaldt vann. Deilig med litt som er knasende og sprøtt i suppa ved servering. Sprøstekt bacon eller spekeskinke smaker godt. Gjerne sammen med noen dråper ramsløkolje.


Trines jordskokkpurè:

- 1 del jordskokk og 4 deler potet
- Melk/fløte (avhengig av hvor mye av det over) 
- salt, pepper, hvitløk og nykuttet gressløk
- En god klatt smør 

Vask jordskokkene godt med en gryteskrubb. Er de store kan de deles i mindre biter. Potetene kuttes også i mindre biter. Surr hvitløken i smøret og ha i jordskokk og poteter. La koke til det er mørt i litt melk/fløte, og stamp med en potetstampe, eventuelt foodprosessor hvis du vil ha den veldig fin, jeg liker den best med litt «tyggemotstand». Ha i ferdigklippet gressløk rett før servering. 
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Annonse ↓

Annonse