Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Street food på fransk

Street food på fransk - Alle kan lage tynne pannekaker, det er jo bare å bruke litt mindre røre når man steker, sier Anne Le Droguen lattermildt når jeg skryter av hennes utrolig tynne og delikate crêpes.

Den gule matvogna, som tidligere var å finne på Torvet, står nå plassert i Gyldenløves gate, tett inntil Markens. Stadig nye kunder lider valgets kvaler når de skal bestemme seg fra Anne Le Droguens rikholdige meny. Det vil si: det er kun crêpes og galettes, altså franske pannekaker, som produseres og serveres her, men til gjengjeld kan de fylles med et utall ulike smaker. Både søtt og salt.
I fire år har hun forsynt folk på Sørlandet med denne franske spesialiteten. Crêpes lages med hvetemel, men det er (glutenfritt) bokhvetemel som brukes i galettes. Om sommeren dukker vogna opp til faste tider i Grimstad og i Lillesand, så vel som i Kristiansand. Vinterstid opererer hun litt mer sporadisk over de to steke-takkene. Anne Le Droguens og den gule Creêperi-vogna er også å finne på diverse matfestivaler og andre arrangementer på Sørlandet.
- Jeg har stort sett mine faste steder og mine faste dager og tidspunkter. Og så pleier jeg å oppdatere på Facebook hvor jeg befinner meg med crêperiet til enhver tid, sier Le Droguen.
I motsetning til mange andre næringsdrivende med tilhold på Torvet klager hun ikke over at virksomheten måtte flytte mens parkeringshuset blir bygget.
-  Faktisk har mange nye crêpes-elskere først oppdaget meg etter at jeg flyttet hit, smiler hun.
Anne Le Droguen kommer fra Bretagne i Frankrike. Også der stekte hun crêpes i noen år. Til Norge kom hun for 20 år siden. Nå bor hun i Høvåg. I de årene hun har operert Crêperiet på Sørlandet har hun opparbeidet seg en fast kundekrets. Som stadig vokser. Og ikke sjeldent stikker utenlandske turister bortom den gule vogna for å meske seg med en fransk lekkerbisken.
I likhet med de fleste street food produsenter i andre land holder Anne Le Droguen seg til dette ene produktet. Hun har rendyrket og spesialisert seg på nettopp crêpes,
-  … og det er mer enn nok å hold styr på! ler hun.
På disken står glass med hjemmelaget syltetøy, alt fra rabarbra, rips, solbær, bringebær og eple fra egen hage til jordbær og sitronkrem. Ost. Karamellsaus … you name it! Her er virkelig noe for enhver smak!
-  Jeg kunne hatt lyst til å drive en kafe, eller et spisested. Kanskje i samarbeid med noen andre. Så kunne jeg ha min egen krok med crêperiet og drevet på helårsbasis. Det er mye som passer sammen med pannekaker, vet du! sier Anne Le Droguen, og drømmer seg litt bort fra alt arbeidet med å rigge opp og ned matvogna hver dag og kjøre den bort.
Sin egen oppskrift på crêpes-røra vil hun helst ikke dele med noen, den er å betrakte som en bedriftshemmelighet. Men en god oppskrift får vi likevel lurt ut av henne til slutt.
-  Men hemmeligheten bak en god og vellykket crêpe ligger også i det å ha sterk og god varme under stekingen, sier Anne Le Droguen mens hun håndterer to ulike bestillinger fra småsultne kunder på vei hjem fra jobben.

Småsultne kunder venter på servering


Crêpes
(4 personer)

Ingredienser til røra:
3 egg
6 dl melk
50 g smør
2 klyper salt
200 g hvetemel
30 g sukker

Forslag til fyll: (men her kan man variere etter eget ønske og egen smak)
Revet ost med din foretrukne smak
favorittsyltetøyet ditt
is eller noe annet godt ..

Fremgangsmåte:
Smelt smør, avkjøl litt
Bland egg og melk
Visp de tørre ingrediensene inn i melkeblandingen
Sil blandingen
Visp inn smøret
La røra hvile minst to timer i kjøleskap
Tynn ut med litt melk dersom røra har blitt for tykk under hvilen
Stek crepes på litt over middelshøy varme ca. 2 minutter, pensle litt smør i panna. Snu og stek på andre siden ca. 1 minutt.
I det crêpen er ferdig, legg på fyll, brett, mer fyll og brett.


Bon appétit!


Marte Krogstad har nettopp bestemt seg for en crêpe med rabarbrasyltetøy og jordbær


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Annonse ↓

Annonse