Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Vil bli grønnest i Norge


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 10.04.2014 . Sist endret: 10.04.2014 09:46:55


Lea Regina Miradatter Transeth (8) blir miljøsjef når Ravnebarn starter opp Miljøbrigaden. Nå vil de bli Norges grønneste barnefestival.Ravnebarn starter i år opp Miljøbrigaden, hvor 20-30 barn skal være «søppelpoliti» og sette fokus på miljø under festivalen.


RAVNEDALEN: -Jeg har aldri kastet noe på bakken, og jeg skal passe på at ingen andre heller gjør det under festivalen. Det er ikke lov!

Lea Regina Miradatter Transeth (8) vifter en advarende pekefinger for å demonstrere viktigheten av det hun sier. Åtteåringen har fått sjefsstillingen i Miljøbrigaden, Ravnebarns nye konsept.

-Ser jeg noen som kaster søppel på bakken, skal jeg si de må plukke det opp og hive det i søppeldunken. Kanskje jeg blir litt streng og sier «hvis ikke får du bot», ler hun bak den påtatte sinnarynka.

I fjor syntes hun det morsomste med Ravnebarn var å løpe rundt på området. I år gleder hun seg enda mer, siden hun både skal jobbe og ha det gøy på en gang. Miljøsjefstittelen tar hun alvorlig.

-Jeg er veldig opptatt av miljøet fordi jeg synes det er fint å ta vare på det. Og jeg ble sjef fordi noen spurte meg, sier Miradatter Transeth.


Får skryt

Festivalsjef Maja Mendoza forteller at Miljøbrigaden ble til med et mål for øye: Å få opp engasjementet rundt miljø fra ung alder.

-Vi mener barn og miljø hører sammen. Det er viktig at de er engasjerte i å ta vare på miljøet allerede fra de er bittesmå. Oppgaven til de 20-30 barna i Miljøbrigaden blir å holde orden på området. De skal gjøre folk oppmerksomme på ting som søppelsortering og at man ikke trenger å ta en hel bunke servietter.

Hun forteller videre om en bevissthet rundt strømforbruk, resirkulerbart engangsbestikk og servering av kortreist, økologisk mat så langt det lar seg gjøre.

-Vårt største ønske er kun å servere økologisk mat. Men det er for dyrt, og vi har ikke midlene til det.

Ravnebarn har mål om å bli miljøsertifisert i juni i år. Som miljøfyrtårnkonsulent og rådgiver skal Linnea Svensson fra Stiftelsen Greener Events veilede Ravnebarn gjennom prosessen.

-Jeg synes de har veldig mye på stell allerede. Det viktigste er at miljøengasjementet er forankret i ledelsen, og at de har ambisjoner om å gjøre arrangementet bedre på miljø. Det er ingen tvil om at det er på plass her, sier Svensson.

At festivalen bruker barna selv for å holde orden på området gjennom Miljøbrigaden, er en god idé, synes hun.

-Det er veldig positivt å involvere barna, la dem få utføre noen oppgaver og bli involvert på sin egen arena. Der kan de lære gjennom egne erfaringer, og gå foran som gode eksempler for sine foreldre.

-Ravnebarn har som mål å bli Norges grønneste barnefestival. Hvem kan de se på som gode eksempler?

-Vi har Miniøya i Oslo som jobber med sertifisering, og en barnefestival i Rogaland som allerede er miljøsertifiserte. Det som generelt må jobbes med på arrangementer er avfallshåndtering, transport av publikum, økologisk mat og slike ting, sier Svensson.


Nytt i år

Festivalens hovedmål er å gi barna kvalitetskultur. I år innebærer det artister som Casiokids, Spellemann-nominerte Onkel Tuka, Mikkel og Reverockerne, som lager rocka versjoner av barnesanger, og Lyriaka, som lager sanger av barns tekster og skal samarbeide med et lokalt barnekor. Men like viktig som musikken på en barnefestival, er aktivitetene.

-I samarbeid med Stine Sofies Stiftelse blir det en workshop hvor man kan tegne sine egne følelser. Det blir også workshops innen animasjon med Barnefilmfestivalen, grafitti, kunst med Lasse Årikstad, maling, tegning, redesign og gjenbruk, sier Mendoza.

Og nytt i år: Bokfinken.

-Det er et boktelt hvor forfattere vil ha lesestund med barna. Rune Belsvik er bekreftet, og biblioteker stiller bøker og personell til utlån.

Arne Vilhelm Tellefsen fra Verter Event-security står for vaktholdet under festivalen. Han har noen tips til foreldre i forkant:

-Ta med solkrem og sprittusj. Sistnevnte brukes til å skrive mobilnummer på barnets festivalbånd, i tilfelle de skulle komme bort i mylderet.

Kenneth Østerhus er ny blant Ravnebarn-eierne og lederne i år.

-Vi møter så mye positivitet blant folk som vil støtte og hjelpe, det er nesten så vi må si stopp, sier han, som gleder seg til festivalen braker løs.

-Den eneste vi mangler på scenen er Neil Young, men han spiller i Bergen samme dag, smiler han.


- Kultur grønnere enn idrett

Linnea Svensson fra Greener Events har jobbet som blant annet rådgiver og miljøfyrtårnkonsulent for flere av landets kultur- og idrettsarrangementer.

-Jeg opplever absolutt at det er trendy å tenke grønt blant festivaler og arrangementer. Dette gjelder i hele Europa, sier hun.

-Hvordan er Norge i forhold til resten av Europa?

-Ganske ok, vi har et bra nivå på dette. Særlig festivalsiden og musikkarrangementer går foran. Idrettsarrangementer henger litt bak, de har litt å ta tak i. Der ser jeg ikke samme grønne holdning, sier Svensson.

Blant arrangementer generelt trekker hun fram søppelsortering, transport av publikum og økologisk mat som typiske ting å jobbe med.


Fakta

Ravnebarn

Barnefestival med oppstart i 2013, da blant annet Honningbarna, Mhoo og Sara & Arash underholdt. Festivalen byr på aktiviteter i tillegg til konserter for barna, og målet er å gi barna kvalitetskultur.

Ledes og eies av Maja Mendoza (festivalsjef), Karoline Moe Fjellstad og Kenneth Østerhus.

I år, 2. og 3. august står bl.a. Casiokids, Meg og kammeraten min, Sara & Arash, Lila Elveseter Abrahamsen, Nutopia og Superbandet på scenen.

Har som mål å bli «landets grønneste barnefestival», jobber for å bli miljøsertifisert i juni og starter i år Miljøbrigaden.

Har i år fått 150.000 kroner i støtte fra Spareskillingsbanken, 40.000 fra kommunen og venter svar fra flere. I fjor hadde festivalen et lite underskudd, i år er målet overskudd.

Lørdag 12. april har Ravnebarn kick-off på Håndverkeren med programslipp, ansiktsmaling og konsert med Meg og kammeraten min.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse