Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Sørf feirer 10 år


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: Mai Linn Tronstad
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 22.01.2015 . Sist endret: 22.01.2015 09:52:19


Uten Sørf hadde vi hatt et fattigere musikkmiljø i Kristiansand. Det mener både artister de har jobbet med og Agderforskning som har fulgt organisasjonen.Uten Sørf hadde vi hatt et fattigere musikkmiljø i Kristiansand. Det mener både artister de har jobbet med og Agderforskning som har fulgt organisasjonen.

 

KRISTIANSAND: - Vi kom i kontakt med Sørf etter vår Trashpop-konsert for et år siden, og har fått mye hjelp. Kjetil Nordhus har blitt som en onkel for oss. Uten ham hadde vi ikke vært der vi er musikalsk i dag, sier Charlotte Wallevik Hansen i Oakland Rain til Kristiansand Avis.

Tvillingsøster Maren er enig. Det har blitt noen aha-opplevelser etter at Sørf begynte å jobbe mye med duoen.

- Vi har innsett hvor viktig valg av studio er, The Lodge på Odderøya er helt riktig for oss. Dessuten har vi sett hvor viktig «timing» er; markedsføring, når vi slipper musikk, holder konserter og slike ting, sier Maren Wallevik Hansen.

- Og tålmodighet, legger søsteren til. -Som ungdommer med hjerter som banker for musikk og låtskriving, vil vi jo dele det med hele verden. Men» timing» og tålmodig er superviktig.

Bandet fikk også hjelp til å skifte navn fra The City til Oakland Rain av Nordhus, som ba dem lete i sanger og tekstlinjer etter et navn som er personlig for dem. Oakland Rain var opprinnelig en sangtittel.

 

Feirer seg selv

Selv om Sørf primært er eksperter på å løfte fram andre, er det nå på tide å feire seg selv. Kristiansand Rock City startet i 2004, så jubileet var egentlig i fjor.

- Men vi ferier at vi nå har gjennomført ti år, sier Nordhus om organisasjonen, som byttet navn til Sørf - kompetansesenter for rytmisk musikk i 2010.

Feiringen blir på Aladdin i morgen, fredag, og er åpen for alle. Sea Change fra Flekkefjord og forskjellige djs står for underholdningen. En av dem som vil gratulere Sørf, er Elisabet Sørfjorddal Hauge, seniorforsker ved Agderforskning.

- Sørf er viktig for å profesjonalisere musikknæringen. Det er en god plass for utøvende aktører å få hjelp og støtte utover det kunstneriske mot bransjen og forretning.

Hun tror det at Sørf er og har vært åpne og tilgjengelig er en av suksessfaktorene til at vi så «kristiansandsbølgen»; en bølge av gode artister fra Sørlandet.

- I tillegg er de en av faktorene til at musikkscenen i byen for lengst har våknet og har noe for enhver smak. Det har skjedd veldig mye positivt i musikknæringen i Kristiansand etter at Sørf startet opp og ble en møteplass for musikere, som også har ført til at resten av landet har fått øynene opp for musikk fra Sørlandet, konkluderer Sørfjorddal Hauge.

 

Honningbarna

Et av bandene Sørf har hjulpet fram til nasjonal suksess er Honningbarna.

- Sørf var de første vi som unge og lovende gikk til med de innspilte tingene våre - hvor vi faktisk ble tatt på alvor da vi snakket om å erobre verden. Det føltes veldig meningsfylt å bli tatt på alvor på en måte vi ikke hadde blitt tidligere, sier Honningbarna-vokalist Edvard Valberg.

- Vi hadde ikke peiling på hva vi holdt på med, Sørf ga oss et perspektiv på ting vi ikke hadde kunnet komme opp med alene. Det har vært kjempeviktig for oss å ha dem, legger Valberg til på telefon fra Oslo, hvor de nå bor.

Nordhus kaller Honningbarnas Spellemannpris i kategorien rock for plata i 2011 en av Sørfs milepæler.

- De var et lokalt band som hadde spilt inn i et lokalt studio og som hadde lokal booking-manager og plateselskap. De var et bevis på at vi hadde gjort noe riktig, og det var veldig gøy, sier Nordhus.

Andre milepæler var at det høsten 2006 kom lønnet arbeidskraft inn i organisasjonen, da de like før navneskiftet begynte å jobbe regionalt i stedet for lokalt, og at de i år for første gang fikk støtte av staten.

- Det betyr 150.000 kroner ekstra. Vi satser på å øke denne potten eneste gang, men det er fantastisk at vi i det hele tatt kom inn i statsbudsjettet etter å ha jobbet for det i ti år.

 

Unikt image

I dag har ikke Sørf tid til å følge alle som kontakter dem, men konsentrerer seg om å følge noen tett inntil de er selvdrevne. Det siste året har Oakland Rain vært bandet de har jobbet mest med. Det har ført til flere spillejobber og gode kontakter for jentene.

- De er veldig ambisiøse, og det er noe vi ser etter. I tillegg har de imaget i orden: Når jeg nevner «to rødhåra tvillinger på 17 som synger tostemt og spiller country» til booking-agenter, blir de interesserte med én gang, smiler Nordhus.

Hva er den viktigste oppgaven til Sørf i dag?

- Å støtte opp om den lokale og regionale musikkscenen gjennom alt fra personlige møter til å jobbe tungt politisk med kommune, fylkeskommune eller stat. Alt henger sammen, uten det ene kan en ikke ha det andre. Slik bidrar vi til en utvikling av musikkbransjen i Agder, avslutter Nordhus.


 

Fakta om Sørf

Startet som Kristiansand Rock City i 2004, Byttet navn til Sørf - kompetansesenter for rytmisk musikk i 2010.

Interesseorganisasjon og kompetansesenter for rytmisk musikk. Alle i Agder og Telemark kan bli medlemmer.

Mål: Å gjøre Sørlandet til en attraktiv region, lage et inspirerende miljø og en velfungerende bransje.

Har 750.000 kroner i driftsmidler, primært støtte fra Kristiansand kommune i tillegg til støtte fra Vest- og Aust-Agder fylkeskommune, Norsk Kulturråd og nytt i år: Støtte fra staten.


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+