Annonse ↓

Annonse

Annonse ↓

Annonse

Hekta på humler

Humlekassekurs


Mai Linn Tronstad
Skrevet av: Mai Linn Tronstad
Foto: Bibro Design
Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

Publisert: 05.02.2015. Sist endret: 09.02.2015 12:45:43Siden et mislykket forsøk på å lage humlekasse som sjuåring, har Atle Mjelde perfeksjonert teknikken. I dag kommer Europas fremste humlekasseekspert til Kristiansand. 


ODDERØYA: - Vi mennesker har gjort vårt for at humlene har det vanskelig ved å fjerne maten deres. Blomsterenger er borte og hagene har mer sterile blomster. Vi kan hjelpe dem med å plante blomster med mye pollen og nektar; som hestemynte eller rosen «Lykkefunn», og vi kan lage humlekasser, sier humlekasseekspert Atle Mjelde til Kristiansand Avis.

Han reiser rundt i hele Norge med humlekassekursene sine, og i dag, torsdag, kommer han til Grønt Senter på Odderøya.

- Akkurat nå holder jeg 14 kurs på rekke og rad. Det er bra oppmøte og stor interesse alle steder. Kjempemoro, sier Mjelde.

 

Viktige insekter

Arne Otto Iversen, daglig leder i Klimaalliansen, synes kurset er midt i blinken for Grønt Senter.

- Dette er lokalt miljøvern som vi gjerne vil ha mer av. Små kryp som humler er helt avgjørende i økosystemet. Uten hjelp fra dyr og insekter til å bestøve plantene vil naturen kollapse, sier Iversen.

Han legger til:

- Det er sagt at kloden kan klare seg fint uten mennesker, men skulle insektene forsvinne fra jordas overflate, ville det bli sammenbrudd i matproduksjonen i løpet av fire år.

- Matvareslag som er avhengige av bestøvning fra insekter som humler og honningbier utgjør 75 prosent av alle matvareslagene vi har, informerer Mjelde.

 

Begynte med blikkbokser

Interessen for humler begynte da Mjelde fikk boken «Naturen som hobby» av sin far som sjuåring. Der var humlekasser av hermetikkbokser skissert opp, og unge Mjelde prøvde seg ��" uten resultat.

- Det trigget meg til å finne ut hvorfor det ikke virket, og løsningen kom til meg på 60-tallet. Naturlig bygger humler bolene sine i musebol, det fikk meg på rett spor til å forbedre teknikken.  

Så, hvordan lager man en bra humlekasse?

- Første del av kurset går på å forstå biologien til humlen, for så å velge rett materiale og tilrettelegge på en måte humlene setter pris på og kan bruke. Alle får med et byggesett hjem.

Spesielt i urbane strøk er det nyttig å hjelpe de gule og svarte med bolig.

- Der er det få naturlige bosteder, og humlekasser har en viktig funksjon. Jeg har satt opp kasser over alt, og får uansett humler. 18-19-arter har jeg hatt i mine kasser, forteller Mjelde.

Hvordan står det egentlig til med humlebestanden i dag?

- Det totale antall humler er konstant, men noe få arter er i ferd med å overta. 25 prosent av dem er færre enn før og 25 prosent er i ferd med å dø ut. På grunn av artenes forskjellige kvaliteter og hvilke planter de passer sammen med, er det er negativ trend.

Lager du humlekasser nå, er den klare til våren når dronningene kommer tilbake fra jorda hvor de har gravd seg ned. Og snakk om ny vår!

- Bare dronningene overvintrer, alle de andre dør. De starter på nytt alene hver eneste vår, sier Mjelde. 


Del på Facebook Del på Twitter Del på Google+

 
 
 
 

Annonse ↓

Annonse